Продажбата на автомобили во Европа се намали во декември, шести месец по ред, покажувајќи го товарит од тешката битка со која се соочуваат производителите на автомобили во кризата со снабдување со чипови.
Регистрациите на патнички автомобили се намалија за 22 % во декември 2021 година, на 950.218 возила, објави денеска Европската асоцијација на производители на автомобили.

Продажбата на нови автомобили опадна за 1,5% минатата година, кога производителите на автомобили го имаа најлошото прикажување досега откако здружението почна да го следи пазарот во раните 1990-ти.


Откако со месеци се предвидуваше дека недостатокот на чипови што ја нарушуваат глобалната индустрија ќе се намали, очекувањата на производителите на автомобили се влошија. Добивањето на доволно полупроводници ќе остане напорно оваа година, а пандемијата продолжува да влијае на довербата на потрошувачите.
Рено СА минатата недела соопшти дека недостигот, кој го чинеше производителот на автомобили 500.000 возила во изгубеното производство минатата година, ќе го достигне врвот во текот на првите шест месеци, а потоа полека ќе се подобри.

„Продажбата на автомобили во 2022 година ќе се покаже исто толку предизвикувачка како и во 2021 година“, рече Питер Фус, партнер со автомобилскиот тим на EY. „Сè уште ја имаме пандемијата ширум светот, како и бранот омикрон во Европа, кој продолжува значително да го ограничува однесувањето на потрошувачите“.


Германија, најголемиот европски пазар на автомобили, го предводеше падот со пад од 27% во декември, со што домот на BMW AG и Volkswagen AG стана единствената голема земја која забележа годишен пад. Повторната пандемија ја принуди германската влада повторно да воведе низа ограничувања, а најголемата економија на континентот се намали за дури 1% во текот на последниот квартал од годината.
Иако се очекуваат повеќе прекини во снабдувањето, производителите би требало да имаат корист од високите цени на автомобилите бидејќи достапноста и на новите и на користените возила останува ограничена.
Минатата година, повеќето компании успешно го префрлија производството кон автомобили од повисоко ниво со големи профитни маржи за да го надоместат помалиот обем.


„Постои јасна неусогласеност меѓу пазарната активност и основната побарувачка“, велат аналитичарите на LMC Automotive во извештајот овој месец за продажбата на автомобили во Западна Европа.
„Нашата основна прогноза претпоставува дека проблемите со понудата на индустријата, доминирана од недостигот на полупроводници, ќе продолжат да ја нарушуваат врската помеѓу показателите за побарувачка и продажбата на возила, иако тоа влијание постепено ќе се намалува низ 2022 година.

Извор: Bloomberg