Претседателот на САД, Џозеф Бајден согласно неговите овластувања издаде наредба со која се блокираат сите имоти кои се во владение или контрола на кое било лице од Соединетите држави одговорно или соучесник, директно или индиректно вклучено во активности или политики што го загрозуваат мирот, безбедноста, стабилноста или територијалниот интегритет на која било област или држава на Западен Балкан. се вели во текстот од наредбата на американскиот претседател.

Со овој указ, Бајден го прошири опсегот на извршната наредба издадена на 26 јуни 2001 година, со кој беа блокирани имототите на лица кои тогаш се закануваа со меѓународни напори за стабилизација на Западен Балкан.

Новата наредба, објавена на официјалната веб-страница на Белата куќа, засега не прецизираше конкретни имиња на лица на кои може да се однесуваат санкциите.

Сите лица кои се наоѓаат на „црната листа“, како што е наведено, ќе бидат блокирани од целиот имот што го имаат во САД и ќе им биде забранет влез во земјата.

Како што е наведено, санкциите ќе бидат воведени против сите лица одговорни или директно или индиректно вклучени во активности и политики што го загрозуваат мирот, безбедноста, стабилноста и територијалниот интегритет на која било област или држава на Западен Балкан.

– Санкциите се однесуваат и на лица одговорни за, или соучесник во, или директно или индиректно вклучени во кршење или акција што го попречува или загрозува спроведувањето на кој било договор за регионална безбедност, мир, соработка или заемно признавање или рамка или механизам на отчетност во врска со кон Западен Балкан, вклучително и Договорот од Преспа од 2018 година, Охридскиот рамковен договор од 2001 година, Резолуцијата 1244 на Советот за безбедност на ООН, Дејтонскиот договор или заклучоците од Лондонската мировна конференција во декември 1995 година, вклучувајќи ги и одлуките или заклучоците на високиот претставник, се наведува спроведувањето на мирот или неговиот Управен одбор, или Меѓународниот кривичен трибунал за поранешна Југославија или, Меѓународниот механизам за остатоци за кривични судови.

Наредбата на Бајден е насочена и кон сите оние вклучени на било кој начин во коруптивни активности во регионот вклучително и корупција од страна на, во име на, или на друг начин поврзана со влада на Западен Балкан, или сегашен или поранешен владин службеник на кое било ниво на власт во Западен Балкан, како што се злоупотреба на јавни средства, експропријација на приватни средства за лична корист или политички цели или мито, се вели во наредбата на претседателот Бајден.

На црната листа ќе бидат вклучени и оние кои материјално ќе помогнат, спонзорираат или даваат финансиска помош на оние кои ќе бидат погодени од американските санкции.

Причината за новиот поредок е поткопување на повоените договори и институции по распадот на СФРЈ и широко распространетата корупција во владите и институциите на Западен Балкан.

Целосната наредба можете да ја прочитате на следниот линк