Се влошува состојбата во германската автомобилска индустрија 

Бизнис состојбата за германските производители на автомобили и нивните добавувачи се влошува, објави германскиот институт Ifo. Во декември, нивната проценка за моменталната состојба падна на минус 5,4 поени; во ноември беше на плус 5,0 поени, покажува најновото истражување на бизнисот на Институтот ifo. Во исто време, сепак, компаниите очекуваат подобрување на состојбата во текот на следните шест месеци.
Индикаторот за очекувања се зголеми од минус 1,6 поени во ноември на плус 10,1 поен.
„Производителите на автомобили и нивните добавувачи ги чувствуваат ефектите од продолжените затворања, но сметаат на ефектите од подоцнежниот побрз раст“, вели Клаус Волрабе, раководител на истражувања на ifo.