Предизвиците со синџирот на снабдување продолжуваат да се влошуваат како последица на големите застои во пристаништата и доцнењата во испораките на пристаништата во Шангај и на други места во Кина поради строгите анти Ковид ограничувања.
Овие фактори заедно со тековниот метеж во пристаништата на други места во светот, повторно ја зголемува побарувачката за контејнери далеку над капацитетот.

Метежот на кинеските пристаништа се зголеми во март и април кога беа воведени строгите мерки против Ковид-19 во Шангај, а подоцна беа проширени и во другите делови на земјата.
Според S&P Global Commodities at Sea, од почетокот на март, вкупните нивоа на застој во сувиот дел на пристаништата во континентална Кина се зголемени за 30% до 40%.
Метежот на пристаништето во Шангај покажа знаци на олеснување во мај, бидејќи сообраќајот беше пренасочен кон алтернативни пристаништа низ северна и јужна Кина.

Сепак, севкупните нивоа на застој остануваат високи и се забележуваат подолги редици на бродови на алтернативните пристаништа како Тијанџин и Жоушан.

Цените на контејнерски превоз што заминува од Азија, исто така, остануваат значително зголемени во однос на маршрутите кои влегуваат во Азија од САД и од други места. Оваа разлика во цените на товарот, заедно со големите доцнења на пристаништата, ги дестимулира превозниците да преземаат пратки од САД, Европа или од друго место во Азија.

Тоа создава големи негативни влијанија, особено врз извозот на земјоделски производи.
Најновата просечна цена на Freightos Baltic Index на 6 мај за контејнер долг 40 стапки од пристаништата во Кина/Источна Азија до Западниот брег на Северна Америка изнесуваше 14.226 долари.
Од друга страна, цената на 6 мај од пристаништата во Западниот брег на Северна Америка до пристаништата во Кина/Источна Азија изнесуваше 991 долари.

Просечната цена, пак, од пристаништата во Кина/Источна Азија до пристаништата во Северна Европа беше 10.565 долари, во споредба со 754 долари во другата насока.
Просечната стапка од пристаништата во Кина/Источна Азија до пристаништата во Медитеранот беше 12.538 долари, а само 1.528 долари во спротивна насока.

Во САД, извозниците на земјоделски и млечни производи во Калифорнија се борат да најдат капацитет за контејнери. Многу превозници повеќе не ни застануваат на американските пристаништа, враќајќи се назад празни, со цел да ги искористат предностите на високите тарифи од Азија до западниот брег на САД.

Застојот на пристаништето и капацитетот на контејнери е особено лош во Кина и САД, но останува глобален проблем.

Ројтерс известува дека доцнењето на пратките од Кина до Европа последователно предизвикува недостиг на контејнери за да се однесат европски стоки до источниот брег на САД.
Во Чиле, Националната унија на производители на овошје (Fedefruta) повика на акционен план за да се даде приоритет на расипливите добра. Производите вклучувајќи трпезно грозје, боровинки и јаболка и киви се значително погодени од застојот на пристаништата и доцнењето на транспортот.

Клучен двигател на доцнењата и ограничувањата на капацитетот е тоа што многу бродови работат со помалку од полн капацитет. Бродовите кои работат со делумен капацитет значи дека се потребни повеќе бродови за да се преместат истиот обем на товар. Повеќе бродови на пристаништата доведуваат до доцнење на утовар и истовар. Доцнењата ги охрабруваат бродовите да прават помалку застанувања и да работат со помалку од целосниот капацитет, а маѓепсаниот круг продолжува.

Извор: IHS Markit