Според прогнозите на Erste Bank, економијата на Србија ќе биде прва во регионот што ќе се врати на нивото пред кризата, поточно во 2021 година, а Хрватска најдоцна, најрано во 2023 година.
Според најновите предвидувања на аналитичарите на австриската Erste Bank, економиите во регионот на Централна и Источна Европа (ЦИЕ), по проценетиот пад од 5,1% годинава, следната година ќе закрепнат за 3,6%.

Закрепнувањето ќе се должи на потрошувачката и извозот, но се забележува дека вториот бран на пандемијата и потенцијалното одложување на активирањето на Фондот за обновување на ЕУ ќе влијаат на брзината на закрепнување.
Економиите на ЦИЕ ќе се вратат на нивото пред кризата најрано во 2022 година, со исклучок на Србија, која ќе достигне нивоа пред кризата веќе во 2021 година и Хрватска, која ќе го достигне преткризното ниво во 2023 година, проценува анализата.

„Темпото на закрепнување е нешто побавно поради негативното влијание на вториот бран на пандемијата врз кварталниот раст во четвртиот квартал на 2020 година и претпоставката дека некои ограничувачки мерки може да останат на сила во првиот квартал од 2021 година“, забележуваат аналитичарите на Erste.

Годишниот раст на БДП, додаваат тие, ќе скокне со висок процент во вториот квартал, што се должи на многу ниската компаративна основа предизвикана од годинашните мерки за заклучување на пролетта.

„Во втората половина на 2021 година, годишниот раст треба да се нормализира и малку да се забрза до крајот на годината“, велат од Erste во своите прогнози.

Банката, сепак, забележува дека има многу несигурност во врска со понатамошниот развој на пандемијата, што може да влијае на растот.

Поранешниот почеток на вакцинацијата, успешното лекување на пациентите заразени со вирусот корона или поефикасно и подостапно тестирање, дефинитивно ќе ја подобри ситуацијата и ќе ги зголеми шансите за побрзо и потрајно закрепнување, пренесува порталот Seebiz.

Од друга страна, секое одложување на вакцинацијата или нови бранови на пандемија проследено со делумно затворање ќе го направи закрепнувањето многу фрагментирано.

„Поради доцнењето во одобрувањето на буџетот на ЕУ, ние сме доста конзервативни во однос на достапноста на средствата од следната генерација на шеми за грантови на ЕУ во 2021 година и очекуваме дека значителен дел ќе пристигне само во 2022/23 година“, наведува Ерсте.

Извор: Seebiz