Фото: Freepik

Организацијата за храна и земјоделство на Обединетите нации (ФАО) ги објави податоците на Индексот на цените на храната за јули, кој ги следи месечните промени на меѓународните цени на кошничката за прехранбени суровини.

Според податоците, индексот на цените на храната во јули пораснал за 1,3% во однос на претходниот месец, на 123,9 поени. Цените на храната во јули се пониски за 11,8% во однос на истиот период лани.

Со јулскиот раст на индексот на цените на храната беше прекинат неколкумесечниот пад.

Цените на храната се зголемија во јули, поттикнати од прекинувањето на Црноморската иницијатива за жито и новите трговски ограничувања за оризот.

Зголемувањето на индексот на цените на растителните масла во јули, по 7-месечен пад, придонесе за зголемување на индексот на храната. Индексот на цените на растително масло се зголеми за 12,1% месечно во јули на 129,8 поени. Овој значаен пораст во јули беше поттикнат од повисоките светски цени за сончоглед, палма, соја и масло од репка.

Цените на сончогледовото масло се зголемија за повеќе од 15% на месечна основа поради неизвесноста за извозното снабдување од регионот, по одлуката на Русија да стави крај на Иницијативата за црноморско жито.

Индексот на цените на житата е намален за 0,5% во однос на претходниот месец и во јули стана 125,9 поени. Индексот на цените на житото е намален за 14,5% во однос на истиот период лани.

Сепак, 9-месечниот тренд на намалување на меѓународните цени на пченицата заврши со пораст од 1,6% во јули со одлуката да се стави крај на иницијативата за црноморско жито.

Тековните сушни услови во Канада и САД исто така го зголемија притисокот врз цените на пченицата.

Цените на оризот се зголемија за 2,8% во јули, достигнувајќи го највисокото ниво од 2011 година. Забраната на Индија за извоз на ориз и притисокот од азиските купувања придонесоа за зголемувањето.

Индексот на цените на млечните производи во јули е намален за 0,4%, на месото за 0,3%, а на шеќерот за 3,9% на месечно ниво.