Светските цени на храната се зголемија 10-ти последователен месец во март, достигнувајќи го највисокото ниво од јуни 2014 година, предводено од поскапувањето на растителните масла, месото и млечните производи, соопшти денеска Агенцијата за храна на Обединетите нации ФАО.

Индексот на цените на храната кој ги мери месечните промени за кошница со житни култури, маслодајни семе, млечни производи, месо и шеќер, минатиот месец во просек изнесуваше 118,5 поени, наспроти 116,1 поен во февруари.

Индексот на цените на житните производи на ФАО падна за 1,7% месечно во март, завршувајќи го осуммесечниот последователен раст, но сепак е за 26,5% повисок од истиот период минатиот месец.

Меѓу главните житни култури, најмногу паднаа цените на извозот на пченица, што се намали за 2,4% на месечно ниво, одразувајќи ги добрата залиха и охрабрувајќи ги изгледите за производство за земјоделските култури во 2021 година, соопшти ФАО.

Индексот на цените на растителното масло на ФАО се зголеми за 8,0% на месецот и го достигна највисокото ниво од јуни 2011 година, заради покачените цени на маслата од палма, соја, репка и сончогледово масло.

Цените на млечните производи се зголемуваат веќе 10-ти месец по ред, забележувајќи пораст на индексот од 3,9% на месечно ниво. Еден од двигателите во секторот е млекото во прав, што беше поттикнато од напливот на увозот во Азија, особено Кина, поради загриженоста за краткорочните залихи.

Индексот на месо се искачи за 2,3%, но за разлика од сите други индекси, тој сепак е малку намален на годишно ниво. ФАО соопштува дека се зголемени цените за живина и свинско месо, поткрепено со брзото темпо на увоз од азиските земји, главно Кина.

Цените на шеќерот паднаа за 4,0% месечно, но сепак беа во пораст од 30% на годишно ниво. Падот во март беше поттикнат од изгледите за голем извоз од Индија, соопшти ФАО.

Извор: Reuters