Цените на шеќерот се зголемија за 19% досега оваа година, што го означи највисокото ниво во последната деценија. Што значи тоа за производителите на храна?

Цените на шеќерот достигнаа највисоко ниво во повеќе од една деценија, поттикнати од разочарувачките жетви во некои од најголемите светски производители на шеќер и силната побарувачка во Кина.

Цените на фјучерсите на суровата трска и шеќер со кои се тргува во Њујорк, меѓународниот репер, скокнаа оваа година. Во последните сесии тие се тргуваа над 24 центи за фунта, достигнувајќи го највисокото ниво од март 2012 година.

Лошото време во Индија, Кина и Тајланд го погоди производството на шеќер во сите три земји, додека во истовреме кинеската економија почна повторно да се отвора по завршувањето на нулта корона стратегијата.

„Многу работи тргнаа наопаку на производната страна“, рече Питер де Клерк, виш економист во Меѓународната организација за шеќер.
Победниците од релито може да бидат бразилските земјоделци, кои се надеваат на добра жетва. Губитниците може да ги вклучат и компаниите за храна и потрошувачите.

Производителите на храна ќе треба да одлучат дали да ги префрлат повисоките трошоци на крајните купувачи или да прифатат пониски профитни маржи.
Сепак, многу компании купуваат состојки многу пред време, а шеќерот претставува само мал дел од цените на финалниот производ. Некои компании за пијалоци би можеле да се префрлат на алтернативи како сируп од пченка со висока фруктоза.
Цените на рафинираниот шеќер исто така растат. Фјучерсите за бел шеќер се зголемија за 20% оваа година до четврток, на 663,80 долари за метрички тон, а неодамна го достигнаа највисокото ниво од октомври 2011 година.

Кинеското купување дополнително го зголеми притисокот врз глобалните цени на шеќерот. Цените во Кина се зголемени за околу 16% оваа година, а производителите на храна складираат резерви, велат од Рабобанк.

Глобалниот пазар на шеќер веројатно ќе остане затегнат, а побарувачката најверојатно ќе го надмине производството за 6 до 7 милиони метрички тони во следните три години.