Познат имунолог го отвора германскиот пазар за Босналијек

 Босналијек започна да извезува сопствени производи на германскиот пазар благодарение на деловната соработка со познатиот германски имунолог Хелмут Манч и неговата компанија Innova Vital Gmbh.

Станува збор за соработка заснована врз договорното производство на брендот lysobact.

Познатиот германски лекар, кој покрај својата приватна пракса, поседува и линија на луксузни препарати кои лекуваат првенствено имунолошки заболувања, го избра Босналијек за производител на неговиот нов лизозим производ, наречен Innova Spray Immun. Тоа е всушност целосен лизобакт кој ќе се произведува во Босналијек и ќе се извезува прво во Германија, а подоцна во другите земји на ЕУ.

Извршниот директор на „Босналијек“, Недим Узуновиќ, вели дека овој голем успех, отворање на најголемиот пазар на лекови на Босналијек во рамките на Европската унија, е резултат на континуирано вложување во подобрување на производството, вклучително и инвестиција од 25 милиони евра во изградба на најсовремена течна и полусолидна постројка за производство на лекови со годишна обем на производство од 34 милиони пакувања, што е петкратно зголемување во однос на претходниот капацитет на компанијата, што отвори простор за вакви значајни операции на трети земји, пренесува startbih.ba.

“Соработката со Innova Vital GmbH продолжува да ги постигнува стратешките цели на компанијата, меѓу кои клучот е да се отворат нови пазари и да се зголемат обемот и вредноста на извозот. Во последните пет години, извезовме повеќе од 256 милиони евра вредни производи на три континенти и во повеќе од дваесет земји. Сигурен сум дека овој раст, како во обемот на извозот, така и во бројот на нови пазари, ќе продолжи силно нагорно”, вели Узуновиќ.