Зголемувањето на цените на ѓубривата ќе го влоши проблемот со цените на земјоделските производи во наредните години, изјави Абдул Хаким Елваер, помошник генерален директор на Организацијата за храна и земјоделство (ФАО).
Испораките на гас и цените на енергијата ќе влијаат на цените на ѓубривата, а очекуваната криза со ѓубрива ќе влијае на конечната цена на производите, изјави тој за Anadolu Agency за време на годишниот состанок на Групацијата Исламска банка за развој (IsDB) во пристанишниот град Џеда во Саудиска Арабија.
„Мораме да ја разбереме динамиката и хронологијата на прашањето и проблемот кога започна војната во Црното Море“, рече тој.
По почетокот на руско-украинската војна во февруари 2022 година, цените на енергијата, особено природниот гас, значително се зголемија.
И Украина, која е главен снабдувач на жито, почна да гледа тешкотии во извозот на житни производи, а земјите кои зависат од увозот на жито се соочија со недостиг на храна.
По некое време, тие производи беа транспортирани преку Коридорот за жито, инициран поради напорите на Турција.
„Позитивната слика е дека сите заедници, земји, системи и институции се будат за да ги редизајнираат нивните системи за безбедност на храна и снабдување со храна“, рече тој, додавајќи дека тие инвестирале и го максимизирале локалното производство, го прегледале и редизајнирале нивниот систем за субвенции, погледна поголема прераспределба на домашниот пазар и диверзифицирани извори за меѓународна трговија и увоз на храна.
Тој рече дека наместо да се потпираат на еден извор во еден географски регион, земјите станале посвесни за наоѓање различни добавувачи во различни региони за да ги спречат да станат жртва на регионална криза.
„Особено регионот околу Црното Море стана поотпорен и ги апсорбира јужните шокови во цените на храната“, рече тој.
Мароко и Египет направија многу подобро отколку во изминатите 10 години за да го максимизираат локалното производство, рече тој.
Несигурност во исхраната
Оценувајќи ја ситуацијата на земјите кои се соочуваат со несигурност на храна, тој рече дека храната е достапна, но и пристапноста не е доволна за секого.
Тој истакна дека достапноста на храната се заснова на два различни системи: производство или увоз.
„Безбедноста на храната не мора да значи дека треба да ја произведувате вкупната храна што ви треба дома, не постои земја што може да ја произведе целата своја храна“, рече тој. „Значи, секоја земја што не може да произведе доволно храна, треба да управува со својата економија, да го организира својот систем за резерви на храна и да ги диверзифицира изворите на увоз“.
Извор: Anadolu Agency