Скокот на цената на нафтата доведе некои да забележат одгласи во 70-тите години на минатиот век, но зголемувањето на понудата сугерира дека притисоците ќе бидат привремени

Потрошувачките цени низ целиот богат свет се зголемија со најбрзо темпо во повеќе од 12 години во текот на април, додека централните банкари се обидуваат да откријат дали недостигот што се појави со повторното отворање на глобалната економија ќе се покаже минлив или ќе има долготрајни последици.

Организацијата за економска соработка и развој (ОЕЦД) соопшти дека потрошувачките цени во нејзините 36 членки, кои се претежно богати земји, во април биле за 3,3% повисоки отколку во април изминатата 2020 година. Ова е најголем пораст на цените од октомври 2008 година, односно во изминатите 12 години.

Во 20-те водечки економии, на кои отпаѓаат околу четири петтини од глобалната економска активност, годишната стапка на инфлација се искачи на 3,8% во април од 3,1% во март.

Скокот на цените во последниве месеци ги вознемири инвеститорите, навикнати на долг период на слаба инфлација, додека во исто време централните банки се обидуваат да откријат дали недостигот што се појави со повторното отворање на глобалната економија ќе се покаже минлив или ќе има долготрајни последици.

Цените на многу стоки нагло паднаа минатата година откако многу делови од глобалната светска економија беа затворени, а една година подоцна цените изгледаат повисоки отколку што се во однос на просекот во последните години.

Во април, цените на енергијата меѓу членките на ОЕЦД беа 16,3% повисоки отколку една година порано, во споредба со 7,4% во март.
Аналитичарите сметаат дека основните ефекти ќе траат неколку месеци бидејќи цените сега се споредуваат со многу депресивните нивоа една година порано, но тој ефект на крајот ќе згасне.

Производителите на нафта и други стоки одговорија на падот на побарувачката за време на раните месеци на пандемијата со намалување на производството. При типично економско забавување, ќе требаше многу месеци да се врати во побарувачката. Но, за време на пандемијата, домаќинствата се прилагодија на работата, едукација на своите деца и забава од дома со купување низа трајни добра, вклучувајќи електронски уреди и мебел.

Таа неусогласеност помеѓу неочекувано големата побарувачка и намалената понуда доведе до недостаток на многу работи што им се потребни на фабриките за да ги направат своите производи.
Истражувањата на менаџерите за набавки во фабриките ширум светот, објавени во вторникот, покажаа дека активноста пораснала со најбрзо темпо во последните 11 години во текот на мај, но времињата на чекање за испорака на потребните материјали биле најдолги во историјата на истражувањето.
Фабриките одговориле дека цените што ги платиле за инпутите и суровините пораснале со најбрзото темпо во текот на една деценија, додека цените на производите што тие ги наплатуваат пораснале со историско најбрзо темпо досега.

Но, постојат знаци дека поскапувањата можат да бидат привремени.
Во април, групата ОПЕК се согласи да го зголеми производството на нафта за повеќе од два милиони барели на ден до крајот на јули, со што кумулативните додатоци во изминатата година достигнаа околу четири милиони барели на ден. Тоа е голем дел од 9,7 милиони барели на ден, што групацијата се согласи да ги скрати на почетокот на 2020 година.

Улогата што ја игра нафтата во зголемувањето на инфлацијата предизвика спомени од 70-тите години на минатиот век, кога прекините во снабдувањето на таа клучна стока предизвикаа низа други зголемувања на цените што предизвика инфлацијата да скокне на двоцифрено ниво.

Економистите главно сметаат дека ризикот од повторување е многу мал, повикувајќи се на многу начини на кои се сменила глобалната економија во текот на изминатиот половина век. Во 70-тите години на минатиот век, силните синдикати обезбедија пораст на платите што одговараше на зголемувањето на инфлацијата, а бизнисите потоа ги зголемија своите цени за да ги задржат маргините на профит, предизвикувајќи нов круг барања за плати.

„Многу луѓе прават споредба со 1970-тите, но светот е многу поинаков“, рече Лоренс Бун, главен економист на ОЕЦД. „Ние сме поотворени, немаме исто ниво на обединување и индексирање, а демографијата е различна.