Во последните две години се забележа остар пораст на цените на шеќерот.
Големата суша и високите температури влијаеја и на производството на шеќерна репка и шеќерна трска, зголемувајќи ги цените и принудувајќи ги производителите на храна и пијалоци да ги зголемат цените на производите.
Зголемувања не беа забележани само кај шеќерот. Индустријата за храна и пијалоци е погодена од безброј зголемувања на цените на стоките, вклучувајќи какао, кафе и маслиново масло.

Но, се чини дека конечно има добри вести.

Цените на шеќерот паѓаат и, на 109,4 индексни поени, го достигнаа најниското ниво од јуни 2021 година.

Зошто цената на шеќерот паѓа?

Зголемените приноси на шеќерна трска во Бразил придонесоа за здрави залихи на глобално ниво, што доведе до пад на цените. Покрај тоа, изгледите за овогодишната понуда се исто така добри и се предвидува дека жетвата во 2025/26 година ќе достигне околу 41-42 милиони тони.