Светска банка очекува бруто домашниот производ (БДП) на Западен Балкан да се намали за 4,8% во 2020 година, бидејќи новиот бран на пандемијата Ковид-19 го одложува закрепнувањето на економиите
„Пандемијата Ковид-19 го втурна регионот на Западен Балкан во длабока рецесија, со падови и на домашната и на странската побарувачка, заедно со нарушувања во синџирите на снабдување, принудувајќи ги сите шест земји во регионот на територија на негативен раст за 2020 година“, соопштуваат од Светската банка во најновиот полугодишен економскиизвештај.

Пандемијата создаде дополнителни предизвици на пазарите на труд во регионот и се заканува да го поткопа напредокот што земјите го постигнаа во подобрувањето на благосостојбата на населението, додека ограничувањата за патување и мерките за социјално дистанцирање исто така го намалија растот во овие земји кои се потпираат на туризмот, забележува Светска банка.

„Како и во поголемиот дел од остатокот на светот, пандемијата со Ковид-19 продолжува силно да ги погодува луѓето во Западен Балкан, загрозувајќи го здравјето и економската благосостојба на луѓето во сите шест земји“, изјави Линда Ван Гелдер, директор на Светска банка за Западен Балкан.

Воведувањето на поддршка на компаниите и субвенции за вработените, помогна да се намалат некои од најлошите влијанија на пандемијата врз вработувањето, додека програмите за социјална помош, како што се трансферите на готовина, помогнаа во заштитата на најранливите популации во регионот во услови на блокирања и други ограничувања, соопштува Светска банка.

“Колку и да е лоша оваа ситуација, ќе беше многу полошо ако владите не преземаа брзи мерки од самиот почеток на кризата. Првиот приоритет останува ставање под контрола на здравствената криза и ограничување на економската штета. На креаторите на политики во регионот тогаш ќе им треба да се фокусираат на зајакнување на нивните економски основи за еластично закрепнување “, забележа Ван Гелдер.

Извештајот потврдува дека брзината на закрепнување, на краток рок, ќе зависи од тоа како се развива пандемијата, достапноста на вакцина што овозможува нормализирање на економската активност и одржливо закрепнување за главниот трговски партнер во регионот – Европската унија .

Земјите од Западен Балкан се втор најголем извозен пазар за македонските компании, каде во првите осум месеци годинава се извезени производи во вредност од 398 милиони евра. Извозот воЗападен Балкан во овој период е намален за 16,7% во споредба со истиот период лани.

Според проценките на Светската банка, најголем пад на БДП годинава од земјите во регионот, ќе имаат Црна Гора од дури 12,4%, Косово со пад од 8,8% и Албанија со пад од 8,4%, додека најмал пад од само 3% ќе има Србија.

Раст на БДП на земјите од Западен Балкан за 2020, 2021 и 2022 година


Повеќе детали за тоа што најмногу извезуваат и увезуваат македонските компании од шесте земји од Западен Балкан може да прочитате на следниот линк.