Двесте работници ќе добијат работа од заедничката инвестиција на „Симпо“ и македонската „Леов“

Српската компанија „Симпо“ од Врање и македонската „Леов“ од Велес ќе склучат Прелиминарен договор за заедничко инвестирање.
Според соопштението на Надзорниот одбор на „Симпо“, одобрението за склучување на преддоговорот е направено врз основа на детален писмен предлог на генералниот директор на компанијата Врање, Слаѓан Дисиќ.

Овие две компании ќе ја основаат фирмата „Симпо – Леов“, со седиште во Врање, чија основна дејност ќе биде производство на електрични апарати, опрема и уреди, пред се бафери и бојлери.

„Симпо“ ќе инвестира во градежен објект со придружна инфраструктура, а компанијата „Леов“ инвестира во опрема и „know-how“, а вкупната инвестиција е околу 11 милиони евра.
Ќе бидат ангажирани 200 нови работници, од кои 100 во првата година од реализацијата, а уште стотина во втората.

Македонската компанија „Леов“ е еден од најголемите производители на бојлери на Балканот, а своите производи ги извезува во Австрија, Италија, Грција, Полска, Шведска, Шпанија, Португалија, Албанија, Турција, Малта, Романија, Унгарија. , Србија, Хрватска, Словенија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Косово и Метохија, Грузија и Саудиска Арабија.

Извор: Biznis.rs