Откако БДП се намали за 0,3% во четвртиот квартал од 2023 година, надежите за мал пораст на БДП во првиот квартал од 2024 година исчезнуваат, вели германскиот институт за економски истражувања (DIW).

Германскиот институт за економски истражувања (DIW) прогнозира дека економијата на земјата ќе продолжи да се намалува во првиот квартал од оваа година.

Економистот на DIW, Тим Бонке, истакна дека германската економија се бори да најде излез од економската рецесија.

Германската економија продолжува да се бори со последиците од руско-украинската војна, високите каматни стапки, неизвесните услови на економската политика и умерениот раст на глобалната економија, додаде тој.

Подемот на популистичките и екстремистичките партии не им помага на компаниите во оваа земја да гледаат на иднината со поголема самодоверба, смета тој.

Германската економија, која се намали за 0,3% во последниот квартал од 2023 година во однос на претходниот квартал поради ефектот од високата инфлација што ја намалува куповната моќ на домаќинствата, технички ќе влезе во рецесија доколку се намали во првиот квартал од 2024 година.

Во Германија, владата ги ревидираше очекувањата за раст на БДП од 1,3% на 0,2%, наведувајќи ја слабата глобална побарувачка, геополитичката несигурност и невообичаено високата инфлација.