Европската централна банка (ECB) е подготвена да ги намали каматните стапки од нивните сегашни историски високи нивоа, изјави главнiot економист Филип Лејн за Фајненшл тајмс, намалувајќи ги стравувањата дека намалувањето на каматните стапки пред американската централна банка може да и се удри од глава на еврозоната.

Така, ЕЦБ ќе биде една од првите големи централни банки што ќе ги намали стапките веќе следната недела, иако беше критикувана дека е една од последните што ги зголеми по најголемиот пораст на инфлацијата пред три години.

„Во моментов гледаме доволно причини да почнеме да ги намалуваме каматните стапки“, рече Лејн додека инвеститорите силно се обложуваат на состанокот на ЕЦБ следната недела за намалување на нејзината референтна депозитна стапка за четвртина процентен поен од рекордните 4% откако инфлацијата во еврозоната падна блиску до нејзината цел од 2%.

Швајцарските, шведските, чешките и унгарските централни банки веќе ги намалија трошоците за задолжување оваа година како одговор на падот на инфлацијата, но ФЕД и Банката на Англија не се очекува да ги намалат стапките пред летото. Од друга страна, Банката на Јапонија веројатно ќе продолжи да ги зголемува.

Иако справувањето со војната и енергетските проблеми е скапо за Европа, Лоне тврди дека почетокот на намалувањето на каматните стапки е знак дека монетарната политика функционирала во обезбедувањето на инфлацијата да се намали навреме.

Тој додаде дека креаторите на политиката на ЕЦБ мора да ги задржат стапките во рестриктивната зона оваа година за да обезбедат инфлацијата да продолжи да се намалува и да не заглави над целта на банката од 2%, што тој предупреди дека ќе биде „многу проблематично и веројатно доста болно да се елиминира“.

И покрај неодамнешните податоци кои покажуваат дека растот на платите во еврозоната достигна рекордно темпо претходно оваа година, Лејн рече дека „вкупниот правец на платите сè уште укажува на забавување“.

Некои аналитичари предупредија дека ако ЕЦБ почне агресивно да ги намалува стапките, може да го девалвира еврото и да ја поттикне инфлацијата со зголемување на увозните цени. Сепак, Лејн нагласи дека ЕЦБ ќе го земе предвид „секое значително движење на девизниот курс“, но додаде дека „се гледа многу мало движење“ во таа насока.
Еврото закрепна за една петтина во однос на американскиот долар од шестмесечен минимум во април и остана во пораст во текот на изминатата година.