За да се справат со влошените проблеми со водата, експертите во средата основаа нова глобална комисија за проучување на вредноста на водата во светот и изнаоѓање начини за обезбедување на снабдувањето.

Работата на Глобалната комисија за економија на водата има за цел да понуди совети за управување со водите ширум светот, бидејќи климатските промени и уништувањето на шумите земаат сè поголем данок на резервите на вода и врнежи, изјави копретседателот Јохан Рокстроем за Ројтерс пред формирањето на новата комисија на Светскиот економски форум.

Со векови можевме да ја сметаме слатката вода за бесплатен ресурс“, рече Рокстроем, кој е и директор на Институтот за истражување на климатските влијанија во Потсдам во Германија.

Составена од економисти, научници, лидери на заедницата и креатори на политики, комисијата ќе ги испита моделите на управување за заштита на водните ресурси и може да размисли за притисок за глобална цена за слатката вода, слично на она што се обидува со пазарите на јаглерод.

Треба да и дадеме вредност на слатката вода за да управуваме со неа на поодржлив и поодговорен начин“, рече Рокстроем.

Водениот стрес предизвикан од климатските промени веќе погодува милијарди луѓе. Милиони во Африка ја живеат најтешката суша во регионот во последните 40 години, додека Западот на САД, исто така, ја трпи најголемата суша во последните децении.

И на други место низ светот, сè понепредвидливите врнежи ги загрозуваат посевите или предизвикуваат екстремни поплави во некои области, како централна Европа минатата година или Индија и Бангладеш овој месец.

Ваквите екстреми веројатно ќе станат почести со зголемувањето на глобалните температури во наредните децении, се вели во извештајот на Меѓувладиниот панел за климатски промени во 2021 година.

Недостигот на вода може да ги чини некои земји и до 6% од нивниот годишен бруто домашен производ до 2050 година, проценуваат истражувачите во извештајот на Светска банка од 2016 година. Тие, исто така, предупредија на потенцијалот на сушата да ја поттикне миграцијата или да ги влоши конфликтите.

Рокстроем рече дека комисијата ќе ги истражи стимулациите за обезбедување на снабдување со вода, на пример, ќе им плати на нациите, како што се Бразил, Индонезија или Конго да ги заштитат нивните шуми што создаваат врнежи, или да им надомести на земјите за водата што се користи за одгледување храна за извоз.

Извор: Reuters