Во понеделник, на 27 март, работниците од различни сектори, вклучително и јавниот и приватниот транспорт, јавната инфраструктура и логистиката, ќе учествуваат на националниот предупредувачки штрајк во Германија.

Штрајкот е организиран од Ver.di и EVG, два од најголемите работнички синдикати во Германија, за да побараат повисоки плати и подобри работни услови.

Заради штрајкот во понеделник се очекува масовна парализа на сообраќајот и транспортот, бидејќи тој ќе влијае врз јавниот транспорт, железничкиот и патниот транспорт, водниот транспорт и работењето на пристаништата и летовите на многу аеродроми.

Секторот за логистика предупредува на опасност од „хаос во снабдувањето“ и бара забраната за сообраќај на камиони да се укине во недела. Претседателот на здружението за логистика на филијалите Дирк Енгелхард (Енгелхард) во петокот за Билд изјави дека „постои закана од хаос во снабдувањето и милионска штета доколку стоката не биде испорачана навреме“.

Работодавците, пак, остро ги критикуваат синдикатите поради штрајкот.

„Кој тоа го прави, така постапува непропорционално на околностите и го загрозува разбирањето што постои за правото на штрајк“, изјави за агенцијата ДПА извршниот директор на организацијата на германските здруженија на работодавачи БДА, Штефен Кампетер.

Штрајкот ќе започне на 27 март на полноќ и ќе трае 24 часа.

Синдикатот на работниците тврди дека нивните членови ја одржувале јавната инфраструктура да работи под тешки услови за време на пандемијата и дека заслужуваат подобри плати и бенефиции. Синдикатот исто така тврди дека сегашните понуди на работодавачите не ги исполнуваат нивните барања, поради што тие ќе штрајкуваат.
Ver.di и EVG бараат зголемување на платите за 10,5%.