Германската влада очекува економијата да се намали за 0,4% оваа година поради постојаната инфлација, високите цени на енергијата и слабата меѓународна трговија, соопшти Министерството за економија на Германија.

Владата предвиде раст од 0,4% за 2023 година во својата априлска прогноза, но слабоста во индустрискиот сектор и рекордно високите каматни стапки во последната деценија ги поттикнуваат стравувањата од рецесија во најголемата економија во еврозоната.

Германската економија веќе претрпе рецесија во последниот квартал од 2022 година и првиот квартал од 2023 година. Техничката рецесија се дефинира како два последователни квартали на контракција.

Според најновите прогнози, германската економија се очекува да закрепне во 2024 и 2025 година, со раст од 1,3% и 1,5%, соодветно.

Инфлацијата се очекува да достигне 6,1% оваа година, забавувајќи се на 2,6% следната година и 2,0% во 2025 година, покажува прогнозата.

На почетокот на овој месец, Меѓународниот монетарен фонд ја намали прогнозата за германската економија на 0,5% контракција оваа година, во споредба со падот од 0,3% проектиран претходно.

Вицепремиерот Фатмир Битиќи вели дека случувањата во Германија влијаат врз македонската економија.
Негативниот раст, односно падот на економијата на моторот на ЕУ, Германија, е еден од клучните фактори кои влијаат врз случувањата во нашата економија, и објективно силно влијае врз економската активност во нашата земја. И покрај ваквите објективно отежнителни околности, јас како Вицепремиер за Економски прашања, во координација со сите економски ресори остануваме максимално посвњетени на остварување на што е можно поголем економски раст до крајот на оваа година, и зголемување на истиот за наредната 2024 година“, вели Битиќи