Германскиот извоз падна повеќе од очекуваното во октомври, според официјалните податоци, кои заедно со зголемената инфлација, слабеењето на странската побарувачка и прекините во синџирот на снабдување, ја прават рецесијата во најголемата европска економија поизвесна зимава.

Извозот падна за 0,6% на месечно ниво, двојно повеќе отколку што предвидуваа аналитичарите анкетирани од Ројтерс, покажаа денеска податоците на Федералната канцеларија за статистика Дестатис.
Увозот во октомври падна за 3,7%, додека аналитичарите проценија дека ќе падне за 0,4%.

Германската трговска и индустриска комора (ДИХК) минатиот месец објави дека германскиот извоз најверојатно ќе падне за 2,0% следната година поради забавувањето на глобалната економија. Речиси половина од германските извозни компании очекуваат економски пад.

Германската индустриска групација Thyssenkrupp предупреди дека продажбата и профитот ќе се „вратат“ во 2023 година под комбинираните ефекти на високата инфлација, цените на енергијата и очекуваната рецесија во Европа.
Сепак, податоците објавени минатата недела покажаа дека германската економија пораснала за 0,4 % во третиот квартал, што е повеќе од прелиминарна проценка и дополнителен сигнал дека влијанието на претстојната рецесија нема да биде толку силно како што се стравуваше.

Речиси полните складишта на гас во Германија ги намалија стравувањата од можна енергетска рационализација во индустријата. Истражувањето објавено во четвртокот покажа дека побарувачката во германскиот производствен сектор продолжи да слабее во ноември, но со побавно темпо, благодарение на олеснувањето на недостигот на материјали, што ги подгрева надежите дека притисокот врз трошоците за производство може да се намали, наведува британската агенција.

Германската трговска и индустриска комора (ДИХК) минатиот месец објави дека германскиот извоз најверојатно ќе падне за 2,0 отсто следната година поради забавувањето на глобалната економија. Речиси половина од германските извозни компании очекуваат економски пад.
Германската индустриска групација Thyssenkrupp предупреди дека продажбата и профитот ќе се „вратат“ во 2023 година под комбинираните ефекти на високата инфлација, цените на енергијата и очекуваната рецесија во Европа. Сепак, податоците објавени минатата недела покажаа дека германската економија пораснала за 0,4 отсто во третиот квартал, што е повеќе од прелиминарна проценка и дополнителен сигнал дека влијанието на претстојната рецесија нема да биде толку силно како што се стравуваше.

Речиси полните складишта на гас во Германија ги намалија стравувањата од можна енергетска рационализација во индустријата.

Истражувањето објавено во четвртокот покажа дека побарувачката во германскиот производствен сектор продолжи да слабее во ноември, но со побавно темпо, благодарение на олеснувањето на недостигот на материјали, што ги подгрева надежите дека притисокот врз трошоците за производство може да се намали, наведува британската агенција.