Германските производители на автомобили сè уште се борат со недостиг на материјали, се вели во истражувањето на Ifo

Производителите на автомобили во Германија сè уште се соочуваат со поголем недостиг на суровини од другите индустриски сектори.

Германските производители на автомобили сè уште се соочуваат со значителни тесни грла во снабдувањето, дури и додека недостигот во другите индустрии се намалува, покажува истражувањето на Институтот Ifo.
Во август, 53% од производителите на автомобили изјавиле дека се соочуваат со проблеми во снабдувањето.

Најголемата европска економија го понесе товарот на индустрискиот удар оваа година, откако слабоста на глобалната побарувачка предводена од Кина, доведе до слабеење на фабричкото производство.

Германското индустриско производство падна четврти месец во август.

Извор: Reuters