Германската економија сака да инвестира повеќе во САД и да гради на нови локации, бидејќи таму администрацијата на Бајден мами со големи субвенции. Дојче Веле анализира кои се последиците за Германија како деловна локација?

Компаниите од Германија ја сакаат Америка: Според Германско-американската стопанска комора, околу 5.600 германски компании инвестираат на американскиот пазар. Ова одговара на обемот на инвестиции од речиси 650 милијарди американски долари (од септември 2022 година). Не се само големите корпорации како Siemens, Volkswagen или Linde кои моментално ја зголемуваат својата посветеност кон САД – во некои случаи дури и со целосно нови производствени капацитети.

„Постојат различни причини за ова“, вели за Дојче Веле, Дирк Дохсе, експерт за меѓународна конкуренција во Килскиот институт за светска економија (IfW). „Една причина е зголемувањето на геополитичките тензии. На многу германски компании САД им се чини како „безбедно засолниште“. Други причини се релативно ниските цени на енергијата и многу дарежливите субвенции како дел од Законот за намалување на инфлацијата“.

Законот за намалување на инфлацијата ги привлекува компаниите

Законот за намалување на инфлацијата на САД е програма за субвенционирање тешка повеќе милијарди долари на американската влада предводена од претседателот Џо Бајден, која и – и покрај името – помалку се занимава со борба против инфлацијата, а повеќе со заштита на климата.

Од приближно 430 милијарди долари што ги обезбедува програмата, 370 милијарди се наменети за промоција на технологии со ниска потрошувачка на јаглерод и енергетска безбедност, а остатокот треба да се прелее во превентивната здравствена заштита.
Сепак, субвенциите и даночните олеснувања се поврзани со фактот дека компаниите кои имаат корист, користат американски производи или самите ги произведуваат во САД. На пример, купувачот на американски електричен автомобил чија батерија исто така е произведена во САД добива премија од околу 7.500 долари. Се промовираат и турбини на ветер или соларни системи со американски компоненти. Од американска гледна точка, прифатливи се и прелиминарни производи од земји со кои САД имаат договор за слободна трговија – како Мексико или Канада.

Аларм за Германија како деловна локација

Канцеларот Олаф Шолц и шефицата на Комисијата на ЕУ Урсула фон дер Лајен веќе се обратија до американскиот претседател Џо Бајден и предупредија на нарушување на конкуренцијата за европските компании во споредба со американската конкуренција како резултат на големите американски субвенции.

Набргу потоа, беше најавено дека и Брисел ќе се спротивстави со зелена индустриска програма и сака да им даде на државите на ЕУ поголема слобода за сопствени субвенции во иднина.

Опасност од спирала за субвенционирање

Економистите сметаат дека оваа конфронтација е опасна. „Мислам дека не треба да влегуваме во трка за субвенции“, вели истражувачот на IfW Досе. „На крајот на краиштата, се работи за парите на даночните обврзници.
Навистина е крајно непријатно кога иновативните компании, на пример во областа на „зелените технологии“, кои се собрани со парите на германските или европските даночни обврзници, се привлечени во САД со субвенции.
„Фрлањето по повеќе пари од данок не е решение. Досе, сепак, смета дека може да се размислува за поврзување на индивидуалните федерални програми за финансирање на млади компании со одредена лојалност кон локацијата.

големата политичка стабилност, силното присуство на пазарот на ЕУ и други фактори се важни аргументи за инвестирање во Германија.

Извор: Дојче Веле