Европскиот пазар на органска храна порасна со просечна годишна стапка од 10,8% во изминатите 5 години, генерирајќи вкупни приходи од 65,1 милијарди долари или приближно 61,8 милијарди евра во 2022 година.
Во 2021 година, европскиот пазар на органска храна се зголеми за 12% на годишно ниво, а во 2022 година за 13,8%.

Сегментот месо, риба и живина зазема најголем удел на пазарот во 2022 година, со вкупни приходи од 28,2 милијарди долари (26,8 милијарди евра), што одговара на 43,3% од вкупната пазарна вредност.

Сегментот овошје и зеленчук придонесе со приходи од 16,8 милијарди долари (15,95 милијарди евра) во 2022 година, или 25,8% од вкупната пазарна вредност.

Во 2022 година, Германците консумирале најмалку месо во последните 3 децении, а главен фактор е падот на потрошувачката на свинско месо. Само домашното производство на месо, кое покриваше 116% од побарувачката на пазарот во 2022 година, ги спречува компаниите за преработка на месо да ги продаваат своите производи.

Пазарот за органски зеленчук, овошје и билки се развива во Германија со децении. Поради помалата изложеност на индустриски пестициди, хербициди и ѓубрива, многу потрошувачи сметаат дека органското овошје и зеленчук се поздрави опции.

Пазарни прогнози

Аналитичарите на MarketLine предвидуваат дека европскиот пазар на органска храна ќе расте со просечна годишна стапка од 10,4% во следните 5 години, достигнувајќи вредност од 107 милијарди долари или приближно 101,6 милијарди евра во 2027 година.

Конкуренти на пазарот

Европскиот пазар на органска храна е многу фрагментиран. Тој е дом на големите конкуренти, вклучувајќи ги Carrefour, Tesco, Rewe Group и Aldi, како и други помали конкуренти. Конкуренцијата на пазарот е многу силна.

Германија и Франција се најголемите пазари за органска храна во ЕУ, кои претставуваат повеќе од 60% од вкупниот европски пазар, а по нив следат Италија и Шпанија.

Повеќе за најголемите играчи на европскиот пазар на органска храна прочитајте на следниот линк.

Извори: Izvoznookno.si