Европските производители на генерички лекови велат дека заради десеткратно поскапата енергија и големиот пораст на цените на суровините можно е намалување на производството на некои генерички лекови.

Европските производители на лекови предупредија дека можеби ќе престанат да произведуваат некои евтини генерички лекови поради зголемените трошоци за електрична енергија и бараат промена на нивната цена.

Лоби групацијата на индустријата за генерички лекови Лекови за Европа, која ги застапува компаниите меѓу кои се Teva, Novartis, Sandoz во вторникот испрати отворено писмо до министрите за енергетика и здравство на државите членки на ЕУ во кое се бара помош од продлабочувачката енергетска криза.

Mинистрите за енергетика на 27-те земји членки на ЕУ се состануваат во петок за да бараат договор за мерките за олеснување на енергетската криза во Европа, со даноци за екстра профитите на компаниите за фосилни горива и ограничување на цената на гасот.

Цените на електричната енергија се зголемија за десет пати за некои фабрики за лекови во Европа, а трошоците за суровините пораснаа меѓу 50% и 160%, се вели во писмото.

Здруженијата на генерички производи во земјите-членки, исто така, бараат од национални здравствени власти за поголема флексибилност за цените на лековите, соопштуваат од Здружението Лекови за Европа.

Европските производители на генерички лекови велат дека може да го намалат производството поради сметките за енергија

„Можеме да прекинеме со можеби три до пет производи поради директното и индиректното влијание на зголемувањето на трошоците за енергија“, вели Елизабет Стампа, извршен директор на Медихем СА, производител на генерички лекови и фармацевтски состојки со седиште во близина на Барселона, Шпанија.

Генералниот директор на Лекови за Европа, Адријан Ван Ден Ховен, изјави за Ројтерс дека повисоките трошоци за енергија го погодуваат секторот кој беше принуден да се консолидира поради притисокот на цените, што го прави пазарот поранлив на прекини и недостиг на снабдување.

Повисоките енергетски трошоци едноставно ги изедоа сите маржи на многу производители на есенцијални лекови во системот на фиксна цена според кој работат во Европа“, рече тој.

Прашањето се фокусира на ценовниот режим. Лековите без патент обично се продаваат од евтини производители на лекови по цени утврдени од националните здравствени агенции или здруженија на осигурителни компании, кои честопати исто така ги намалуваат цените.

Генериците сочинуваат околу 70% од сите издадени лекови во Европа, многу од нив за лекување на сериозни состојби како што се инфекции или рак, но сочинуваат само 29% од трошоците за лекови во регионот, според лоби групата.

Зголемувањето на трошоците за енергија ризикува да го поткопа неодамнешниот притисок за зајакнување на производството на лекови во Европа и да го направи регионот посамодоволен откако пандемијата на Ковид 19 го изложи на зависност од добавувачи во странство.

Ковид карантините во Кина и војната во Украина ги влошија проблемите во логистиката и снабдувањето со суровини.

Недостигот од снабдување со лекови, кој понекогаш ја нарушува грижата за пациентите кога не се достапни алтернативни извори, има децениска историја во еврото.

Извор:Reuters