Европската комисија ги намали очекувањата за раст на економијата во еврозоната во 2023 година и ги зголеми прогнозите за инфлација во петокот, откако руската инвазија на Украина ја наруши глобалната побарувачка и ги зајакна инфлаторните притисоци.

Бруто домашниот производ во 19-члената еврозона се предвидува да порасне за само 0,3% во 2023 година, објави Комисијата во својот квартален извештај, намалувајќи ја својата јулска прогноза за проширување од 1,4%. Економскиот раст на еврозоната е проектиран на 1,5% во 2024 година.

Растот на реалниот БДП во еврозоната забележа раст во првата половина на 2022 година, бидејќи потрошувачите продолжија да трошат, особено за услуги, по олеснувањето на ограничувањата за Ковид-19, соопшти Комисијата, зголемувајќи ја својата прогноза за растот на БДП во 2022 година на 3,2% од 2,6% предвидени во јули.

Сепак, во втората половина на 2022 година, економијата на еврозоната влезе во попредизвикувачка фаза. Зголемената несигурност што произлегува од конфликтот Русија-Украина, високите цени на енергијата, ерозијата на куповната моќ на домаќинствата, послабата надворешна побарувачка и построгите услови за финансирање се очекува да ја доведат економијата на еврозоната во рецесија во четвртиот квартал, се вели во Извештајот.

Економската контракција се очекува да продолжи во првиот квартал на 2023 година. Европската комисија соопшти дека се очекува растот да се врати во еврозоната на пролет, бидејќи се очекува намалување на негативните ефекти на високата инфлација економијата.