Европската унија ќе предложи мерки за ограничување на приходите на производителите на електрична енергија и ќе ги принуди фирмите за фосилни горива и производителите на евтина енергија да го делат профитот што го остваруваат од зголемените цени на енергијата, изјави денеска претседателката на Европската комисија Урсула фон дер Лајен, објавува Reuters.

Европските влади потрошија стотици милијарди евра во даночни намалувања, исплати и субвенции за да се обидат да се справат енергетската криза, поттикната од руската инвазија на Украина, која ја зголемува инфлацијата, принудувајќи ги индустриите да го намалуваат или прекинат производството заради високите трошоци за енергенси.

Во овие времиња не е во ред да се добиваат извонредни рекордни приходи и профити како последица на војната и на грбот на потрошувачи. Во овие времиња, добивката мора да се дели и канализира на оние на кои им е најпотребна“, рече Фон дер Лајен пред Европскиот парламент во Стразбур.

Со овие мерки, ЕУ планира да собере 140 милијарди евра кои се планира да се потрошат за олеснување на товарот од растечките трошоци на потрошувачите.

Таа рече дека блокот, исто така, разговарал за ограничувањата на цените на енергијата и работи на воспоставување „порепрезентативна репер“ цена за гасот од холандскиот TTF.
Нацртот на предлозите на Комисијата, виден од Ројтерс, ќе ги намали вишокот приходи од европските електрани кои не работат на гас и ќе ги натера владите да ги трошат парите за да им помогнат на бизнисите и на потрошувачи со нивните сметки.

Ветерните и соларните фарми и нуклеарните централи ќе се соочат со ограничување од 180 евра (180 долари) по мегават час (MWh) од приходите што ги добиваат за производство на електрична енергија, според нацртот, кој сепак може да се промени пред да биде објавен во среда попладне.

Цената на електричната енергија во Германија годинава достигна рекордно високо ниво од повеќе од 1.000 евра/MWh минатиот месец и се тргуваше со нешто под 500 евра/MWh во средата.

Фирмите за фосилни горива, исто така, ќе се соочат со неочекувани давачки за враќање на профитот од зголемените цени на нафтата и гасот поттикнати од намалувањето на испораката на гас од Русија во пресрет на нејзината инвазија на Украина.

Од фирмите за нафта, гас, јаглен и рафинериите ќе се бара да придонесат со 33% од нивнata оданочивa вишок добивка од фискалната 2022 година, се вели во нацртот на Европската комисија.

Фон дер Лајен рече дека Комисијата, исто така, ќе предложи мерки за земјите од ЕУ за намалување на целокупната употреба на електрична енергија, во обид да се заштеди гориво.

Складовите за гас во земјите од ЕУ сега се полни 84%, но аналитичарите велат дека на Европа сè уште ќе и треба длабоки намалувања во користењето гориво во текот на зимата за да избегне недостиг.

Извор: Reuters