created by dji camera

Кина ја престигна Јапонија и најголем светски извозник на автомобили во првиот квартал, поттикната од зголемената побарувачка за електрични возила и зголемената испорака во Русија.

Кинескиот извоз на автомобили за периодот јануари-март скокна за 58% во однос на претходната година на 1,07 милиони единици, според Кинеската асоцијација на производители на автомобили.

Јапонија извезла 950.000 возила во истиот квартал, што е за 6% повеќе во однос на годината, според Јапонското здружение на производители на автомобили.

Кинескиот извоз на автомобили продолжува да расте во тековниот квартал. Индустриската групација за патнички возила очекува извозот да се зголеми за 30% за целата календарска година до 4 милиони единици.

Во 2009 година, Кина ги надмина САД и стана најголемиот светски пазар за нови возила.

Кинеската влада и помогна на домашната индустрија за електрични возила да расте со нудење на купување и даночни стимулации, како и со развивање на инфраструктура за полнење за да се внесат електричните возила во употреба.

Преминот кон електричната енергија го поттикна подемот на Кина како извозничка сила на автомобили. Извозот на нови енергетски возила во првиот квартал се зголеми за 93% на годишно ниво, на 380.000 единици. Новите енергетски возила сочинуваат околу 40% од вкупниот извоз на автомобили во Кина.

Гледано по компании, кинескиот огранок на Tesla беше главен извозник на нови енергетски возила со 90.000 единици, според кинеските медиуми. Второ пласиран е производителот за патнички возила SAIC Motor со 50.000 единици и BYD со 30.000 возила.

Белгија, Австралија и Тајланд беа главните дестинации на нови енергетски возила од кинеско производство. Позицијата на третото место на Тајланд покажува дека кинеските производители на автомобили користат ЕВ за да изградат пазарен удел во Југоисточна Азија, регион каде јапонските производители на автомобили долго доминираат.

За сите возила од кинеско производство, Русија беше главната извозна дестинација во првиот квартал. Извозот таму се зголеми за повеќе од три пати во однос на претходната година на 140.000 единици.

Откако Русија ја нападна Украина во февруари 2022 година, Toyota Motor, Volkswagen и другите светски производители на автомобили ги затворија руските фабрики и се повлекоа од пазарот. Кинеските производители на автомобили го пополнија тој вакуум.

Chery Automobile и Great Wall Motor особено ја проширија продажбата во Русија. Chery Automobile е финансиран од субјекти поврзани со кинеските општински власти.

Кина извезла речиси 30.000 камиони — кои би можеле да се користат за воени цели — во Русија во првиот квартал, што е речиси седум пати повеќе од обемот од претходната година. По Русија, водечки извозни дестинации по ред се Мексико, Белгија и Саудиска Арабија.

Tesla ја позиционираше шангајската гигафабрика како извозен центар за возила за Европа и Јапонија, меѓу другите пазари. Извозот на Tesla од Кина во првиот квартал порасна за 20% во однос на претходната година.

Кога шангајската гигафабрика започна со работа во 2019 година, објектот имаше капацитет да произведува 250.000 возила годишно. Сега фабриката може да произведува 1,25 милиони единици годишно и аплицирала за дозволи за зголемување на капацитетот на 1,75 милиони единици, според извештаите на медиумите.

Минатата година, извозот од гигафабриката на Tesla изнесувала 270.000 возила, што претставува речиси 40% од вкупниот број, што е зголемување од речиси 30% во 2021 година.

Извор: NikkeiAsia