Шефот на Европската централна банка Кристин Лагард повтори дека пазарот не може да смета на олеснување на позицијата на монетарните власти и треба да очекува дополнително зголемување на каматните стапки.

Лагард потенцира дека борбата против инфлацијата е законска задача на ЕЦБ, а нејзиниот обем и закани го надминуваат ризикот од предизвикување потенцијална рецесија.

“Целосно сме посветени на намалување на инфлацијата до нашата среднорочна цел од 2%. Ќе го направиме она што треба, а тоа е да продолжиме со зголемувањето на каматните стапки на следните неколку состаноци“, рече Лагард.

Шефицата на ЕЦБ призна дека стравот од рецесија предизвикале сериозна загриженост, која монетарните власти на еврозоната сакале да ја избегнат.

Првата половина од оваа година испадна дека е неочекувано добро, но и крајот на оваа година и следната изгледаат многу тешки, рече Лагард.