Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) во вторникот ги намали прогнозите за раст на Кина и еврозоната и рече дека вкупниот глобален раст останува низок и нерамномерен и покрај, како што ја нарече, „извонредната сила“ на американската економија.

Во својата најнова светска економска перспектива, ММФ ја остави прогнозата за глобалниот раст на реалниот БДП во 2023 година непроменета на 3,0%, но ја намали прогнозата за 2024 година на 2,9% од јулската прогноза од 3,0%. Светското производство порасна за 3,5% во 2022 година.
Главниот економист на ММФ, Пјер-Оливие Гуриншас, рече дека глобалната економија продолжува да закрепнува од Ковид 19, руската инвазија на Украина и минатогодишната енергетска криза, но дека различните трендови на раст значат „просечни“ среднорочни перспективи.

Гуринчас рече дека прогнозите генерално укажуваат на благо приземјување, но ММФ и понатаму е загрижен за ризиците поврзани со кинеската имотна криза, нестабилните цени на суровините, геополитичката фрагментација и повторното оживување на инфлацијата.
Нов ризик се појави во форма на израелско-палестинскиот конфликт токму кога официјални лица од 190 земји се состанаа во Маракеш на годишните состаноци на ММФ и Светската банка, но дојде откако кварталното ажурирање на изгледите на ММФ беше блокирано на 26 септември.

Гуринчас изјави за Ројтерс дека е премногу рано да се каже како големата ескалација ќе влијае на глобалната економија: „Во зависност од тоа како ситуацијата би можела да се развива, постојат многу различни сценарија кои сè уште не сме почнале да ги истражуваме, така што не можеме да направиме никакви оценка во овој момент сè уште“.

Извор: Reuters