Француската осигурителна компанија Кофас го намали кредитниот рејтинг за 16 европски земји поради влошените економски изгледи.

Француската осигурителна компанија Coface, една од водечките светски осигурителни компании за кредитен ризик, го намали кредитниот рејтинг на дури 16 европски земји, вклучувајќи ги Франција, Германија, Обединетото Кралство, Шпанија, Чешка и Полска, поради влошените економски изгледи и зголемени ризици.

Аналитичарите предупредуваат дека во контекст на војната во Украина, економските прогнози се сè понеизвесни, а историски највисоката и се пораспространета инфлација, која ги вклучува не само цените на енергијата и храната, целосно ја промени економската ситуација ширум светот.

“Четири месеци по почетокот на непријателствата во Украина, може да се извлечат првите лекции: конфликтот, кој ќе трае подолго, веќе ја наруши глобалната гео-економска рамнотежа. На краток рок, војната ги влошува тензиите во производствениот систем кој веќе е оштетен од двегодишната пандемија и го зголемува ризикот од тешко приземјување за светската економија, која се соочува со закана од стагфлација. Пред неколку недели, промената на тонот на централните банки, соочени со забрзување на инфлацијата, ги воскресна изгледите за рецесија, особено во развиените економии”, се вели во Извештајот на Coface.

Во исто време, прогнозите за економски раст драстично паѓаат оваа година. Сите европски економии беа разочарани од многу нискиот раст во првиот квартал од оваа година, при што економијата на Франција се намали за 0,2% и веќе не може да се исклучи рецесијата.

Прогнозата на Coface не смета на најлошото сценарио, стагфлацијата, туку предупредува дека најдобриот излез, мекото приземјување, е се помалку веројатен, но не и невозможен. Неизвесна е нормализирањето на монетарната политика без загрозување на економскиот раст.

Сепак, се предупредува дека како што изгледите се влошуваат, ниту едно сценарио не може да биде исклучено.

“Иако цените на суровините неодамна се стабилизираа, тие остануваат на многу високи нивоа. На пример, цените на нафтата не паднаа под 98 долари од почетокот на војната, бидејќи стравувањата од потенцијален недостиг на снабдување останаа значителни.
Индустриите чии синџири на вредност се енергетски интензивни во нивните производни процеси, како што се хартијата, хемикалиите и металите, ризиците повторно се проценуваат нагоре. Земјоделскиот сектор и производството на храна е еден од секторите со најголем број на намалувања во овој квартал, при што се погодени речиси сите региони”, велат од Coface.

Според прогнозите на Coface, финансиските услови за земјите и компаниите ќе станат понеповолни. Се повеќе банки најавуваат построги услови за финансирање, а во некои европски земји веќе се зголемува бројот на стечаи поради укинувањето на мерките за поддршка.
Во Централна и Источна Европа, само фармацевтската индустрија е класифицирана како сектор со низок ризик. Сепак, ризиците во автомобилската, текстилната индустрија, градежништвото и транспортот се зголемуваат.

Извор: Coface