Пазарот за производи со приватни брендови во европскиот прехранбен сектор достигна 302 милијарди евра минатата година, покажаа новите податоци од PLMA и NielsenIQ, при што вредноста на уделот на брендовите на продавниците порасна за 1,2% годишно.

Приватните или сопствените брендови сега сочинуваат 37% од продажбата во европскиот пазар за намирници, покажаа податоците.
Приватните брендови се брендови во сопственост на трговците кои ангажираат производители да произведуваат производи за кои тие им доделуваат сопствен бренд.

Во време на висока инфлација и големи поскапувања, и трговците, но и потрошувачите се повеќе се вртат кон приватните марки кои им овозможуваат на трговците пофлексибилна политика на цени и поголема контрола на трошоците, а на потрошувачите пристап до поевтини производи.

NielsenIQ истражуваше 17 пазари за PLMA’s International Private Label Yearbook, од кои 16 пријавија раст на продажбата на приватни брендови минатата година. Единствен исклучок, Швајцарија, забележа маргинален пад од 0,4%.

Од земјите вклучени во студијата, четири држави имаат удел на приватните брендови од повеќе од 40%, додека уделот на производите со приватни брендови е над 30% на 11 пазари.

Пазари за раст

Најголем раст на учеството на приватните брендови е забележан во Чешка (+3,5%), Португалија (+2,9%), Шпанија (+2,2%) и Унгарија (+2,2%), додека Швајцарија го држи највисокиот удел на брендови на трговските продавници од која било европска земја, со 51,6%.

Други земји со значителен удел на производи со приватни брендови вклучуваат Шпанија (43,3%), Португалија (39%), Холандија (44,0%), Белгија (37,8%) и Австрија (35,4%), додека најголемите пазари во Европа, Германија, Обединетото Кралство и Франција, имаат учество на производи со приватни брендови од 38,5%.

Топ категории

Според податоците на NielsenIQ, лесно расиплива и замрзната храна, производи од хартија и амбиентална храна се првите три категории на удел во вредноста на парот на производи од приватни марки со просечни 50%. Ова претставува приближно 212,8 милијарди евра од продажба во 17-те европски земји кои се истражувани.

Потрошувачите во Европа јасно се свртеа кон приватните брендови кои обезбедуваат вредност на квалитетот и цената“, се вели во својот извештај PLMA.

Извор: ESM magazine