Германската федерална асоцијација за патен транспорт, логистика и отстранување (BGL) сподели детали за новите тарифи за патарина на на германските автопати во 2023 година. Операторите на некои постари возила ќе треба да платат дури 40% повеќе следната година.

На крајот на ноември, по долга и жестока дебата, германската влада одобри зголемување на патарините за патишта за тешки телесни возила од почетокот на 2023 година.
Објавени се и детални информации за новите патарини. Посебно нагло ќе се зголемат тарифите за постарите возила од класите на емисии Еуро 5 и постари.
За новите камиои патариинте ќе бидат пониски, на пример ќе има само зголемување од 3,8% на патарината за камионот Еуро VI од 18 тони.
Сепак, операторите на камиони од класата Еуро V ќе треба да се соочат со просечно зголемување од 27,5% на патарината.

Прочитајте повеќе тука.

Извор: Trans.info