Глобалното производство на суров челик изнесуваше 150,55 милиони тони во август, што е намалување за 3% на годишно ниво, иако беше за 1,1% повисоко од јулското ниво, кое, пак, беше најниско во последните шест месеци, покажуваат податоците на Светската асоцијација за челик Worldsteel објавени на 22 септември.

Ова го донесе вкупното производство за првите осум месеци од 2022 година на 1,25 милиони тони, што е намалување за 5,2% на годишно ниво.

Кина произведе 83,9 милиони тони во август, што е за 0,5% повеќе од пред една година и зголемување за 3,0% од јулскиот шестмесечен минимум, што претставува 55,7% од вкупното глобално производство на суров челик.

Со ова производството на челик во Кина во периодот јануари-август изнесуваше 693,2 милиони тони, што е намалување од 5,7% на годишно ниво.

Вториот по големина светски производител на челик Индија, исто така, забележа раст на производството за 1,2% на годишно ниво во август до 10,2 милиони тони, што исто така беше зголемено за 1,7% месечно, покажаа податоците.

Кумулативното производство на Индија во периодот јануари-август, исто така, се зголеми за 7,1% на 83,5 милиони тони, според Worldsteel.

Јапонското производство во август изнесуваше 7,3 милиони тони, што е намалување за 7,4% на годишно ниво, но за 0,2% повеќе од јулското шестмесечно ниско ниво, при што производството во периодот јануари-август е намалено за 5,2%, на 60,7 милиони тони на годината.

Производството на САД во август од 7 милиони тони беше намалено за 7,1% на годишно ниво, но се зголеми за 1,1% на месечно ниво, со што производството во периодот јануари-август достигна 54,9 милиони тони, што е намалување за 3,7% на годишно ниво.

Се проценува дека Русија има произведено 5,9 милиони тони во август, што е пад од 5,5% во однос на август 2021 година и намалување за 1% во однос на јули, со што проценетото производство во периодот јануари-август е 48,9 милиони тони, што е намалување за 5,8% на годишно ниво.

Јужна Кореја произведе околу 6,1 милиони тони суров челик во август, што е намалување за 0,4% на годишно ниво и 0,1% пониско месечно, при што обемот на осум месеци е намален за 3% на годишно ниво на 46 милиони тони.

Во Европа производството во периодот јануари-август е намалено за 7,3 %

Во Европа, вклучувајќи ги Велика Британија и Турција, производството на суров челик падна за 14,8% на годишно ниво во август на 13,3 милиони тони, што исто така е намалено за 9,1% од јули.

Обемот на произведен суров челик во Европа во периодот јануари-август изнесувал 126,13 милиони тони, што е пад од 7,3% на годишно ниво.

Германија, најголемиот производител на челик во Европа, забележа пад на производството на суров челик за 2,3% на годишно ниво во август, на 2,9 милиони тони, што исто така беше намалено за 3,3% на месечно ниво, на најниско ниво во последните две години, бидејќи високите трошоци за енергија ја намалија побарувачката и автомобилскиот сектор остана под влијание на тековниот недостиг на полупроводнички чипови.

Во периодот јануари-август, Германија произвела 25,4 милиони суров челик, што е пад од 4,8% на годишно ниво, покажаа податоците на Worldsteel.

Производството во Турција во август е намалено за 21% на годишно ниво

Производството на Турција во август, исто така, падна за 21% на годишно ниво, на 2,8 милиони тони, според податоците, иако тоа е за 3,8 % повеќе од обемот во јули. Осуммесечното производство е намалено за 8,8% на годишно ниво на 24,4 милиони тони.

Бразил произведе 2,8 милиони тони во август, што е пад од 11,3% на годишно ниво, но за 0,6% повеќе од јули, додека месечното производство на Иран беше 2,1 милиони тони, што е за 64,7% повеќе на годишно ниво и 2,6% повисоко од претходниот месец.