Италијанските власти рекоа дека се потребни повеќе време и ресурси за да се овозможи „непречена и безболна“ транзиција кон електрични автомобили.

Италија го повтори своето противење на европските планови за забрана на продажба на нови автомобили на бензин и дизел за 12 години, а министерот за транспорт Матео Салвини планираната брза транзиција кон електрични возила ја нарече „самоубиство“ и „подарок“ за кинеската индустрија,пишува Ројтерс.

Според британската агенција, правилата одобрени претходно оваа недела од Европскиот парламент ќе бараат од производителите на автомобили целосно да ги елиминираат емисиите на јаглерод диоксид (CO2) од новите автомобили до 2035 година, што последователно ќе ја оневозможи продажбата на нови автомобили што работат на фосилни горива. .

Сите ние се грижиме за водата, квалитетот на воздухот и почистата животна средина, но тоа не значи отпуштање милиони работници и затворање на илјадници компании. Идеолошкиот фундаментализам на електричната енергија е самоубиство и подарок за Кина“, рече Салвини.

Ројтерс потсетува дека планот за запирање на емисиите на CO2 помина лошо во Италија, каде што автомобилската индустрија, предводена од FIAT и Alfa Romeo, сè уште е главно фокусирана на технологијата на мотори со внатрешно согорување.

Италијански контрапредлог

Италијанските власти рекоа дека се потребни повеќе време и ресурси за да се овозможи „непречена“ и безболна транзиција кон електрични автомобили.

Италија ќе претстави контрапредлог, а тој вклучува ограничување за намалување на емисиите на CO2 до 90%, што ќе и даде шанса на автомобилската индустрија подобро да се прилагоди“, изјави италијанскиот министер за надворешни работи Антонио Тајани.

Според податоците на италијанската автомобилска асоцијација ANFIA, продажбата на електрични автомобили во таа земја паднала за 27%, а тие сочинуваат само 3,7% од новорегистрираните автомобили.

Ројтерс потсетува дека земјите од ЕУ постигнаа начелен договор за забраната за автомобили со мотори со внатрешно согорување во октомври минатата година, но дека допрва треба формално да биде усвоен.