Светската трговија се очекува да достигне рекордно ниво оваа година, и покрај пандемијата со коронавирусот, јави ДПА.

Конференцијата на ОН за трговија и развој (UNCTAD) предвидува зголемување на вредноста на трговијата за 11 отсто над нивото пред пандемијата во 2019 година, се вели во извештајот објавен во Женева. Вкупната вредност за 2021 година се очекува да достигне 28 трилиони долари.

Позитивниот тренд во меѓународната трговија во 2021 година во голема мера е резултат на силно закрепнување на побарувачката поради укинувањето на пандемските ограничувања, пакетите за стимулирање и зголемувањето на цените на суровините, според УНКТАД.

Трговијата со стоки порасна значително повеќе од трговијата со услуги.

Тајван се очекува да има најсилен трговски раст – за 23 % во споредба со 2019 година. Двоцифрен раст очекуваат и Кина, Виетнам, Бразил и Австралија.

За некои земји, сепак, трендот е негативен.

Најсилниот пад веројатно ќе го прикаже Велика Британмија – минус 23%. Покрај пандемијата, британската трговија беше погодена и од излегувањето на земјата од ЕУ.

Јапонија, Мексико и Канада се следните земји со најсилен трговски пад, според проценките на УНКТАД, а САД се на шестото место со минус 4 %. ЕУ е на десеттото место во негативното рангирање со намалување на вредноста на трговските текови за -3 %.

ПОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here