Индексот на светските цени на Агенцијата за храна на Обединетите нации маргинално падна во ноември, забележувајќи осми по ред месечен пад од рекордното високо ниво во март по руската инвазија на Украина.

Индексот на цените на Организацијата за храна и земјоделство (ФАО), кој ги следи најглобалните прехранбени производи, во просек изнесуваше 135,7 поени минатиот месец, што е намалување од 135,9 за октомври, објави агенцијата во петокот.

Пониските вредности за житарици, месо и млечни производи во ноември ги надоместија повисоките цени на растителните масла и шеќерот, соопшти ФАО.

Минатомесечниот договор за продолжување на каналот за извоз на жито од Украина, поддржан од ОН, за уште 120 дена, ги намали грижите за воените нарушувања во големата трговија на Црното Море.

Малото намалување во ноември значи дека индексот на храна на ФАО сега е само 0,3 отсто над нивото од претходната година, соопшти агенцијата.

Показателот, сепак, останува на историски високи нивоа откако го достигна 10-годишниот врв во 2021 година поради неуспесите во жетвата и големата побарувачка предводена од Кина.

ФАО минатиот месец предупреди дека очекуваните рекордни трошоци за увоз на храна во 2022 година ќе ги наведат најсиромашните земји да го намалат увозот на храна.

Извор:Ројтерс