Пазарот на свежи јаболка во Бахреин често е потценет од многу учесници во трговијата со овошје и зеленчук.

Според аналитичарите EastFruit, забележливо е дека Србија и Украина ја зголемиле најмногу понудата на јаболка на пазарот во Бахреин во 2021 година.

Србија постигнала најголем напредок на пазарот на јаболка во Бахреин минатата 2021 година. Србија извезла 839 тони свежи јаболка во Бахреин во 2021 година, што е зголемување за 12 пати во споредба со изминатата 2020 година. Со тоа Србија стана една од шесте најголеми снабдувачи со јаболка.
Пред Србија се наоѓаат Чиле, Италија, Јужна Африка, Иран и Кина. Инаку, Кина и Јужна Африка ја намалиле понудата на јаболка во Бахреин во 2021 година, Италија го зголемила извозот за 15%, а Иран за 67%.

Украина го зголемила извозот на јаболка во Бахреин за 4 пати во споредба со 2020 година. Иако обемот на извозот бил релативно мал – само 140 тони, тоа и овозможило на Украина да се рангира како 15-ти најголем снабдувач со јаболка на Банреин.