Цените на бакарот, калајот и другите метали драстично паднаа минатата недела како што растат стравувањата од рецесија.

Индустриските метали се на пат за најлошото тримесечје од финансиската криза во 2008 година, бидејќи цените паѓаат заради грижите за рецесија.

Тоа е драматичен пресврт во однос на изминатите две години, кога металите поскапија по бранот на оптимизам по укинувањето на карантините. Сега, инфлацијата е тука, а залихите се сè уште тесни. Но, цените вртоглаво опаѓаат бидејќи грижите за забавување на индустриската активност низ големите економии се поклопуваат со падот на побарувачката во Кина.

За метал како бакарот, кој наоѓа голема употреба речиси во сè, од тешки индустриски машини до напредна електроника, значи дека пазарот е тесно поврзан со економските промени.

Расположението кај металите се влоши дури и кога кинеските заклучувања за Ковид-19 почнаа да се олеснуваат, а тамошните трговци се обложуваат дека цените на бакарот дополнително ќе паднат.

Дури и ако Кина закрепне во втората половина, нема да може самостојно да ги зголеми цените. Ако другите големи економии одат кон рецесија, ниту Кина нема да расте со исклучителни стапки“.

Кинеската производна активност веќе се намалува, а мерилата на S&P Global во четвртокот покажаа намалување на европското производно производство за прв пат во две години, додека производството во САД достигна најниско ниво во последните 23 месеци.

Бакарот го достигна најниското ниво во последните 16 месеци од 8.122,50 долари за тон на Lондонската берза за метали во петокот, со пад од 11% досега во јуни, што го става на патеката за една од најголемите месечни загуби во последните 30 години. Металите од алуминиум до цинк, исто така, паднаа, а подиндексот за индустриски метали на Блумберг е намален за 26% овој квартал, што се движи кон најголемиот пад од крајот на 2008 година. Калајот е повеќе од преполовен од својот врв во март.

Металите се потешко погодени од другите производи, како што се земјоделските култури и енергијата – каде што снабдувањето и трговијата беа посилно погодени од руската инвазија на Украина.

Сепак, бакар и неколку други пазари на метал сè уште се соочуваат со некои од најтешките услови за снабдување досега.

Поевтинувањето на индустриските метали започна претходно овој месец откако Федералните резерви ја зголемија каматната стапка за 75 базични поени и предупредија дека напорите да се врати неконтролираната инфлација под контрола носи ризик од рецесија.

Извор : Bloomberg