Министерството за земјоделство и шумарство на Турција во петокот донесе одлука за ограничување на извозот на домати до 14 април 2023 година.
Одлуката е донесена за да се обезбеди сигурност во снабдувањето со храна и стабилност на цените на домашниот пазар, бидејќи цените на доматите се зголемуваат, а неодамнешните земјотреси што го погодија југоисточниот дел на земјата и зафатија 11 провинции дополнително ја влошија ситуацијата.

Министерството издаде ограничување за сите 81 провинција и рече дека одлуката е донесена врз основа на ненормалните зголемувања на цените на доматите во земјата во изминатите неколку дена.

Одлуката, од 2 март 2023 година, повлекува ограничувања за извозот на свежи и замрзнати домати, со исклучок на барањата за извоз во Турската Република Северен Кипар , државата Палестина, Република Азербејџан, како и извозни апликации направени од Турските земјоделски кредитни задруги и нивните поврзани компании во заштитени региони во Сирија…

Кризата со овошје и зеленчук во Европа исто така имала улога во одлуката за ограничување на извозот.

Неодамна, некои трговски синџири во Британија се соочија со празни рафтови за зеленчук и овошје поради проблеми со снабдувањето од Шпанија и Северна Африка. Потрошувачите, исто така, доживеаја ограничена достапност на одредени производи, особено домати. Како резултат на тоа, европските компании се свртеа кон Турција како потенцијален извор на снабдување со домати. Се смета дека ова потенцијално зголемување на побарувачката од Европа влијаело на одлуката за воведување ограничување на извозот.

За зголемена побарувачка од Европа придонесе и прекинот на производството заради високите цени на енергија со кои се соочуваат европските производители на зеленчук во зимските месеци.