Турското Министерство за трговија ги додаде конзервираните домати (подготвени или конзервирани со други методи освен оцет или оцетна киселина) и доматна паста на списокот на стоки кои подлежат на регистрација за извоз.
Иако не е директна забрана, ова е јасен сигнал до одгледувачите и трговските компании дека извозот на овие производи може да се ограничи доколку се намали понудата на домашниот пазар.

Оваа акција била преземена во обид да се спречи можното зголемување на цената на домашниот пазар во услови на зголемена побарувачка од Европа за турските земјоделски производи.
Зголемената побарувачка од Европа може да резултира со зголемување на цените на доматите во Турција на 2,74 УСД/кг, што ја натера турската влада да му даде приоритет на домашниот пазар пред да се оствари зголемувањето на цената.

Извор: Tridge