Извозот на овошни сокови од Турција годинава ќе достигне вредност од 1 милијарда долари, што е годишно зголемување од над 100%, по растот од 25% претходната година. Овој раст на извозот на сокови е резултат на зголеменото производство во земјата и зголемената глобална побарувачка.
Во Турција има повеќе од 45 фабрики за овошни сокови кои се продаваат во над 200 пазари во целиот свет.

Во текот на изминатите пет години, уделот во глобалниот пазар на Турција значително се зголеми, достигнувајќи близу 10%.

Со тоа Турција се доближува до водечките добавувачи на сокови во светот како што се Шпанија, Германија и САД. Турција беше рангирана на 17-то место во 2017 година, а годинава може да стане топ 10 светски снабдувач со овошни сокови. Ова се должи на големиот раст на индустријата на сокови поради напредокот на земјата во техничкото знаење, инженерството, технологијата и машините.
Инвестициите на земјата во истражување и развој, исто така, го подобрија производството на овошни сокови во земјата и квалитетот на сортите сокови во Турција.

Најраспространетите сорти на овошни сокови во земјата се сокот од јаболко, калинка и портокал. Сите три сорти бележат значителен раст оваа година. Концентратот на сок од јаболка останува водечкиот извоз на овошен сок од Турција, со 83 милиони долари во првите 9 месеци од 2022 година, што е зголемување од 13% од минатата година.
Турција, исто така, продолжува да биде водечки извозник на сок од калинка, а пратките на пијалокот се очекува да покажат нагорен тренд оваа година поради зголемената глобална побарувачка.

Водечките дестинации за овошниот сок од Турција годинава се САД, Холандија, Велика Британија и Канада, а значителен раст се очекува во Италија и Кина.
Според индустриските аналитичари, овој нагорен тренд на извозот на турски овошни сокови се очекува да продолжи и во следните четири години.

Извор: Tridge