Слабата побарувачка за неговите електрични модели и понатаму предизвикува проблеми за Volkswagen Group. Работите во фабриката во Цвикау сега се ограничени.
Фолксваген реагира на слабеењето на побарувачката за електрични автомобили и откажа една смена во фабриката во Цвикау. Од оваа недела производната линија во хала 5, на која се произведуваат моделите ID.3 и Cupra Born, работи само во две смени наместо во три.
„Во зависност од ситуацијата на пазарот, двете производни линии може да се претворат во класично работење со две смени со рани и доцни смени следната година“, се вели во извештајот. „Одлуката обезбедува продуктивност и идна одржливост на локацијата“.
Според компанијата, откажувањата и прилагодувањата на смените се практикуваат на различни начини и во главната фабрика во Волфсбург. Намалувањата во претходната операција во три смени во Цвикау не се неочекувани. Во септември, менаџментот го раскина соодветниот договор за работа од 1991 година. Фабриката во Цвикау беше првата во групата која целосно беше претворена во производство на електрични автомобили. Сепак, побарувачката се зголемува помалку од очекуваното, а електричните автомобили сега се произведуваат и на други локации на VW и Audi. Затоа, производството во Цвикау беше привремено прекинато уште во октомври, а моментално работи само една од двете производни линии.
Тоа има последици и за вработувањето. Не им беа продолжени голем број договори на привремено вработени, а многу други без постојан работен однос се загрижени за својата работа. Повеќе од 10.000 луѓе работат на локацијата Цвикау.

VW планира да изгради нов модел таму во иднина: Моделот Trinity, првично наменет за Волфсбург, ќе се произведува во Саксонија за неколку години. Ова ќе ја направи локацијата прва каде што ќе се користи новата платформа SSP.

Во 2022 година, фабриката произведе 218.000 возила, во споредба со капацитетот од околу 360.000.

Извор: Manager Magazine