Цените на храната веќе се на највисоко ниво во последните 10 години. Тие ќе останат високи и во 2022 година, покажува најновиот извешшрај на холандската банка Рабобанк.

Нагорниот притисок врз глобалните цени на храната, поттикнат од совршената бура од непредвидливи временски услови, зголемената потрошувачка инфлација и енергетската и работната криза, веројатно нема да престане наскоро, се вели во Извештајот на холандската банка Рабобанк.

Ако 2022 година донесе помалку нарушувања поврзани со Ковид, што е далеку од сигурно, бидејќи новата варијанта на Омикрон почнува да се шири низ светот, „кога станува збор за цените на земјоделските производи, секое чувство на нормалност изгледа малку веројатно, а инфлацијата во овој простор е речиси секако не само „привремена“, се вели во извештајот на банката.

„Сигурно не очекуваме цените да се вратат на просеците од пред пет или 10 години“, рече Карлос Мера, шеф за истражување на пазарот на земјоделски производи во Рабобанк. Тоа делумно се должи на глобалните поскапувања и зголемувањето на трошоците за ѓубрива и други влезни трошоци, кои ги зголемуваат и трошоците на земјоделците. Во меѓувреме, зголеменото хеџирање и зголемувањето на акциите за да се ублажи влијанието на сега веќе познатите шокови во понудата, исто така, ја зголемува побарувачката.

Глобалните цени на храната се на највисоко ниво од јули 2011 година заклучно со октомври, според Индексот на цените на храната следен од Организацијата за храна и земјоделство на ОН (ФАО), која следи кошница со основни производи. Тој пораст на цените е поттикнат особено од повисоките цени на житариците, особено на пченицата.

Земјоделските фјучерси, исто така, забележаа остри зголемувања. Од почетокот на годината, фјучерсите за кафе во САД се зголемени за повеќе од 82%, додека пченицата е зголемена за околу 26%, а шеќерот е зголемен за речиси 24%.