Германскиот производител на автомобили BMW соопшти дека планира да инвестира повеќе од две милијарди евра во својата унгарска фабрика што е во изградба и гради фабрика за склопување електрични батерии на терен.
Плановите за фабриката се дел од промената кон електрификација во BMW и во германската автомобилска индустрија како целина.

Фирмата ги објави плановите во 2018 година да ја изгради фабриката во близина на источниот град Дебрецен, приклучувајќи им се на германските производители на автомобили во производството на автомобили во централна Европа со пониски плати.

Изградбата започна пред шест месеци, а БМВ најави дека таму ќе ја изгради и фабриката за батерии бидејќи ја забрзува својата промена кон електричните возила.

Ова ќе отвори повеќе од 500 дополнителни работни места и ќе ги зголеми инвестициите во фабриката на над две милијарди евра, соопшти компанијата.

Фабриката за производство на батерии и возила треба да почне до 2025 година, соопшти BMW.

БМВ соопшти дека фабриката ќе има годишен капацитет од 150.000 единици, произведувајќи и конвенционални и електрични возила.

Германскиот луксузен бренд има за цел да има два милиони електрични возила на патиштата до 2025 година, ветувајќи 13 нови електрични модели и обнова на својата серија Mini.

Минатиот месец, производителот на автомобили соопшти дека ќе инвестира 1,7 милијарди долари во производството на електрични возила во САД.