Данската бродска компанија Maersk предупреди дека компаниите продолжуваат да ги намалуваат своите залихи, што може да доведе до подолго и подлабоко намалување на глобалната трговија.

Втората по големина компанија за транспорт на контејнери во светот изјави дека глобалната побарувачка за контејнери ќе падне меѓу 1% и 4% оваа година, пренесува Фајненшл Тајмс. Претходната прогноза на компанијата се движеше од 0,5 % зголемување на побарувачката до пад од 2,5 %.

Maersk го зголеми насоките за заработка за цела година, откако првата половина од годината беше сè уште подобра од очекуваното, додека прогнозите покажуваат дека остатокот од 2023 година ќе биде потежок.
Maersk, сепак, ја зголеми својата прогноза за заработка за цела година за околу 20%.
Приходите на компанијата во вториот квартал паднаа за 40% на 13 милијарди долари, додека заработката пред оданочување се намали за 72%, на 2,9 милијарди долари.
Аналитичарите предвидуваа заработка од 2,4 милијарди долари.