Toyota Motor Corp продала 10,5 милиони возила во 2022 година, со што ја одбрани титулата најголем продавач на автомобили во светот трета година по ред.

Глобалните продажби за групата, вклучувајќи ја и единицата за камиони Хино Моторс (7205.T) и производителот на мали автомобили Даихатсу, се намалија за 0,1%, бидејќи рекордната продажба во странство од 8,6 милиони возила помогна да се компензира падот од 9,6% на нејзиниот домашен пазар на 1,9 милиони.

Второрангираниот ривал Volkswagen Group претходно овој месец ја објави својата најниска продажба во последните 11 години, од 8,3 милиони возила со пад од 7% во 2022 година како последица на карантините заради Ковид 19 и војната во Украина ги попречија синџирите на снабдување.


Додека некои ограничувања за снабдување со чипови останаа и за Toyota, јапонскиот производител на автомобили изјави дека силната побарувачка во Азија и зголемувањето на производствениот капацитет и оптимизацијата во Азија и Северна Америка и помогнале да го зголеми глобалното производство за 5% во 2022 година.

Toyota во ноември ја ревидираше својата прогноза за производство за тековната финансиска година до крајот на март, на 9,2 милиони возила од 9,7 милиони.

S&P Global Mobility предвидува дека Toyota ќе продолжи да ја зголемува својата предност пред Volkswagen во 2023 година, со 10,4 милиони продажби на лесни возила наспроти 7,99 милиони за германскиот производител на автомобили. Продажбата на Volkswagen се предвидува да закрепне од 2024 година, додека Toyota е на пат да достигне 11 милиони годишни лесни возила до крајот на деценијата.

„За двете компании, влијанието на ограничувањата во производството постепено ќе се намалува“, рече Јошиаки Кавано, аналитичар во S&P Global Mobility. „Генерално, умерено закрепнување и раст се гледаат на среден до долг рок“.

Извор: AP newss