Maersk, еден од најголемите светски оператори со контејнерски бродови, забележа рекорден профит во третиот квартал благодарение на високите цени на океанските товари, но истовремено и намалена побарувачка.

Данскиот гигант објави заработка пред камати, даноци, депрецијација и амортизација (EBITDA) од 10,9 милијарди долари за кварталот, над проекциите на аналитичарите од 9,8 милијарди долари и повеќе од околу 60% во споредба со истиот период пред една година.

Главниот извршен директор Сорен Скоу рече дека „извонредните резултати“ оваа година се поттикнати од постојаниот пораст на цените за превоз на океаните, но рече дека е јасно дека тие го достигнале врвот и ќе почнат да се нормализираат во четвртиот квартал поради падот на побарувачката и олеснувањето на застоите во синџирите на снабдување.
Скоу рече дека заработката во океанските операции на компанијата ќе се намали во наредните месеци, а исто така предвидува и многу темни облаци над хоризонтот.

„Со војната во Украина, енергетската криза во Европа, високата инфлација и претстојната глобална рецесија, има многу темни облаци на хоризонтот“, рече Скоу во изјавата, пренесена од CNBC.

„Ова влијае на куповната моќ, што, пак, влијае на глобалната побарувачка за транспорт и логистика. Иако очекуваме забавувањето на глобалната економија да доведе до забавување на пазарот, ние ќе продолжиме да ги следиме можностите за раст во рамките на нашиот логистички бизнис“.

Компанијата денеска соопшти дека глобалната побарувачка за контејнери се очекува да се намали помеѓу 2% и 4% во 2022 година, што е намалување од претходната проекција за пад од 1%.