Производителите на чоколади како Hershey и Mondelez се соочуваат со потешки услови за трговија во текот на следната година, бидејќи се обидуваат да ги префрлат зголемените трошоци за какао на потрошувачите кои под притисок на инфлацијата ги намалуваат трошењата.

Индустријата уживаше голем профит во изминатите неколку години, бидејќи побарувачката за чоколадо се задржа и покрај покачувањето на цените, но податоците сега покажуваат дека овој тренд може да се промени во услови кога цените на какаото достигнаа највисоко ниво во 46 години, а цените на шеќерот се на највисоко ниво во последната декада.

Потрошувачите во Европа и Северна Америка веќе се соочуваат со зголемување на цените за околу 20% во текот на изминатите две години и почнуваат да ја намалуваат количината на чоколадо што ја купуваат, покажуваат податоците за Ројтерс од страна на истражувачите на пазарот Nilsen.

Производителот на Cadbury Mondelez очекува растот на цените на какаото и шеќерот да продолжи. Како одговор, компанијата рече дека осигурува дека е значително заштитена и продолжува да ја поттикнува продуктивноста.
„Зголемувањето на шеќерот и какаото посебно е материјално“, рече финансискиот директор на Mondelez, Лука Зарамела во јули. „Зборуваме за најверојатни 30% зголемување ако ги погледнете последните 12 месеци, или уште повеќе, особено кај какаото“.

Но, по повеќе од две години повисоки цени, трговците на мало се враќаат назад, велат аналитичарите, што резултира со битка што ги става на ризик маржите и профитабилноста на чоколадните производи.

„Гледаме дека потрошувачите почнуваат да реагираат повеќе од порано, би бил многу внимателен со зголемувањата на цените“, рече Ден Садлер, експерт во американскиот пазарен истражувач ИРИ. „Гледаме дека потрошувачите почнуваат помалку да купуваат.

Barry Callebaut, најголемиот производител на чоколади во светот кој ги снабдува повеќето големи брендови, вклучително и Nestle , не очекува раст на обемот на продажба оваа година. Минатиот месец објави дека обемот паднал за 2,7% во деветте месеци заклучно со 31 мај.

Во меѓувреме, чоколадите од приватни трговски марки со пониска цена продолжуваат да заземаат поголем пазарен удел.

Рабобанк вели дека тие притисоци на трошоците би можеле да продолжат и следната година поради временскиот настан Ел Нино во Западна Африка и недостатокот на алтернативни производители кои можат брзо да го зголемат производството.

Најдобрите производители на какао Брегот на Слоновата Коска и Гана се соочија со суша, вишок дождови и болести во последните две години. Тие произведуваат две третини од какаото во светот, а властите се борат да им помогнат на земјоделците да се справат со климатските услови.

Извор: Reuters