Производите од приватна марка станаа редовно застапени меѓу европските потрошувачи, при што 70% ги купуваат овие производи редовно додека купуваат намирници, според новиот извештај.

Студијата – спроведена од давателот на решенија за пакување Амкор – анкетираше над 3.000 купувачи на намирници во ОК, Франција, Германија, Италија, Полска и Холандија за да разбере како европските потрошувачи ги перцепираат, разгледуваат и купуваат производи со приватна етикета.

Половина од испитаниците, кои активно купуваат приватни етикети поради цените, ќе продолжат да го прават тоа врз основа на нивното задоволство од квалитетот на производите, покажаа податоците.

Трошоците за живот

Зголемените трошоци за живот се еден од факторите кои влијаат на одлуките за купување во корист на приватните етикети кај европските потрошувачи.

Истражувањето покажа дека 85% од испитаниците ја рангирале цената како главна причина за купување на артикли со приватна етикета, додека 48% ги навеле промоциите како уште еден мотиватор за избор на производи со приватна етикета.

Купувачите, исто така, го земаат предвид квалитетот на приватните етикети кога донесуваат одлука, со подобар вкус, локално производство и почисти состојки наведени како врвни фактори.

Мадалина Митру, менаџер за стратегиски маркетинг и синџири на вредност во Амкор, коментираше: „Иако истражувањето потврдува дека цената на артиклите со приватна етикета влијае на одлуките за купување на купувачите на намирници во тековната економска клима, квалитетот сè уште е клучен фактор што влијае одлуката за купување на потрошувачите. .

„Вкусот, квалитетот и потеклото сè уште се важни кога потрошувачите донесуваат одлуки за купување. Понатаму, повеќе од половина од европските потрошувачи (51%) рекоа дека не гледаат разлика во квалитетот на производите со приватна етикета наспроти брендираните, што ги става брендовите со приватни етикети во силна позиција за иднината“.

Одржливост
Побарувачката за категоријата е исто така под влијание на нејзините акредитиви за одржливост, покажа студијата.

Четириесет и два проценти (42%) од европските потрошувачи веруваат дека локалното производство е област во која трговците на мало ги зголемуваат своите напори.

Покрај тоа, една третина од потрошувачите (34%) изјавиле дека забележале напредок во намалувањето на отпадот од храна, помалку прекумерно пакување и преминување кон поодржливо пакување.

Повеќе од една четвртина (28%) од испитаниците изјавиле дека поодржливото пакување влијаело на нивната одлука да купуваат производи со приватна етикета.

Сепак, 35% од купувачите на намирници веруваат дека се потребни повеќе напори за да се користи помалку прекумерно пакување и да се вгради поодржливо пакување (33%).

Еко-свесен шопинг
Митру додаде: „Гледаме растечка промена кон еко-свесното купување намирници, и за производи со приватна етикета и за брендирани производи. Потрошувачите се повеќе очекуваат нивните претпочитани производи да покажат како ја подобруваат одржливоста.

„Трговците на мало и брендовите можат да усвојат поодржливо пакување за да помогнат да се задржат клиентите и да се демонстрира нивната постојана посветеност на кружноста и намалувањето на нивниот јаглероден отпечаток“.

Извор: ESM magazine