Европската централна банка се соочува со неизвезен пат до ниска инфлација како што платите се зголемуваат.

Работниците во Европа се надеваат дека овогодинешното покачувања на плати ќе помогне да се обноват приходите намалени од повисоките цени, но очекуваното зголемување на нивната куповна моќ може да ги попречи напорите на Европската централна банка да ја врати инфлацијата на целта.
ЕЦБ го издвои покачувањето на платите како единствен најголем ризик за нејзината една и пол годишна војна против инфлацијата. Очекуваниот раст на платите во еврозоната е 4,6% оваа година, многу повеќе од темпото од 3% што го смета за доследно со целната инфлација на ЕЦБ од 2%.
Покачувањето на платите би било ризик за намалувањето на каматните стапки за кои финансиските пазари се обложуваат дека ќе започнат во април.
Зголемувањето на платите ги зголемува трошоците за фирмите и го зголемува приходот на домаќинствата, и двата фактори кои би можеле да ги зголемат цените и да бараат од ЕЦБ да ги одржува и понатаму високите каматни стапки.
Синдикатите ја гледаат комбинацијата од постепено заладување на инфлацијата, ниската невработеност и дебелите корпоративни профитни маргини како нивна најдобра и можеби последна шанса во овој економски циклус за враќање на животниот стандард на работниците.
Заради тоа синдикатите во многу европски држави бараат повисоки зголемување на платите и најавуваат штрајкови ако тоа не се случи.
Но, стравувањата на економистите се дека ако се активира спиралата плати-цени, или ако централната банка стравува дека е така, таа ќе интервенира за да ја разлади економијата.

Досега има неколку знаци за спирала на платите и цените, како што истакна креаторот на политиката на ЕЦБ, Марио Сентено.

Извор: Reuters